Collect

Club

Niet ingelogd
Uw winkelwagen is leeg

Mooi Nederland 2017: Beek- en rivierdalen Geul

Artikelnummer: 370662

Het postzegelvel Mooi Nederland 2017: Geul is gebaseerd op de bekende indeling en de perforatie van de serie Mooi Nederland. Het postzegelvel bevat vijf identieke postzegels met de waardeaanduiding 1 voor bestemmingen binnen Nederland. Op deze postzegels is een deel van de kronkelende loop van de Geul weergegeven. Links van de getekende rivierloop staat op iedere postzegel in oranje een detail van een topografische kaart van het rivierdal, met de aanduiding Nederland 2017. Rechts van de getekende rivierloop is een foto geplaatst van een markant monumentaal gebouw dat typerend is voor deze streek: een vakwerkhuis in Cottessen. Het afgebeelde vakwerkhuis is een rijksmonument. Op de foto staat ook de naam van de waterweg en het type gebouw: Geul, Vakwerkhuizen.

€ 3,90

Dit product is op voorraad

Technische specificaties

NL  |  ENG  |  DE
Zegelformaat 20,8 x 25,3 mm
Papier normaal met fosforopdruk
Gomming synthetisch
Druktechniek offset
Oplage 48.000
Drukkerij Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Drukkleuren postzegel geel, magenta, cyaan en zwart

Over het ontwerp

NL  |  ENG  |  DE

Het postzegelvel Mooi Nederland 2017: Geul is gebaseerd op de bekende indeling en de perforatie van de serie Mooi Nederland. Het postzegelvel bevat vijf identieke postzegels met de waardeaanduiding 1 voor bestemmingen binnen Nederland. Op deze postzegels is een deel van de kronkelende loop van de Geul weergegeven. Links van de getekende rivierloop staat op iedere postzegel in oranje een detail van een topografische kaart van het rivierdal, met de aanduiding Nederland 2017. Rechts van de getekende rivierloop is een foto geplaatst van een markant monumentaal gebouw dat typerend is voor deze streek: een vakwerkhuis in Cottessen. Het afgebeelde vakwerkhuis is een rijksmonument. Op de foto staat ook de naam van de waterweg en het type gebouw: Geul, Vakwerkhuizen.

Het beeld op de achtergrond van het postzegelvel is eveneens door de loop van de Geul in tweeën geknipt. Links is een aanzichtfoto van de rivier geplaatst, rechts een grotere topografische kaart van de andere kant van het rivierdal. Een asterisk op het vel duidt de locatie van het vakwerkhuis op de topografische kaart aan, vlak bij de rivier dus. Rechtsonder op het postzegelvel staat de schaalaanduiding van de kaart. Daarnaast staat een kompaspijl die het noorden aanwijst om te laten zien in welke richting de Geul stroomt. Rechtsboven staat de barcode met het logo van PostNL.

Het gebruikte lettertype is de Aperçu uit 2010, ontworpen door Anthony Sheret & Edd Harrington van The Entente (Londen).

Over de ontwerper

NL  |  ENG  |  DE

Voor het ontwerp van de nieuwste postzegels uit de serie Mooi Nederland kregen Sonja Haller en Pascal Brun verschillende aanwijzingen mee. Zo moesten er foto’s worden gebruikt, was de keuze van de vijf beek- en rivierdalen bepaald en moest er een balans worden gevonden tussen natuur (beek of rivier) en cultuur (in de vorm van monumentale architectuur). “Juist dan is het spannend om als ontwerper aan de slag te gaan”, zegt Sonja. “En om te kijken hoe je ondanks alle gemaakte keuzes je eigen draai eraan kunt geven. Daardoor was deze opdracht weer heel anders dan de postzegels die we in 2012 maakten over de Bosatlas.”

Ontdekkingsreis
Als eerste maakten Sonja en Pascal een roadtrip naar de vijf beek- en rivierdalen. “Sommige kenden we al, andere streken hadden we nog nooit bezocht”, zegt Pascal. “Het werd daardoor een mooie ontdekkingsreis. We zochten en kregen hulp, informatie en beeldmateriaal van allerlei instanties. Voor de Geul was dat Henk Heijligers van Limburgs Landschap. Hij was erg behulpzaam en heeft ons echt goed op weg geholpen. Van tevoren hadden we ons natuurlijk in het rivierdal verdiept. Maar door zelf het gebied te bezoeken, krijg je een veel betere indruk van de sfeer, de omgeving en het karakteristieke van het landschap.”

Laag standpunt
De voorgeschreven combinatie van foto’s van het landschap en van een monumentaal gebouw had wel wat voeten in de aarde. “Zo zeer zelfs”, zegt Sonja, “dat we toch illustraties zijn gaan maken. Zo eigenwijs zijn we wel. Bijvoorbeeld tekeningen van een kenmerkend detail van het gebouw. Maar dat was te abstract. Verder hebben we gekeken wat we met luchtfoto’s konden doen. Op die beelden kun je een groot deel van de loop van een waterweg volgen. Dat botste echter weer met de close-ups van de gebouwen. Het werd te chaotisch. De beste oplossing bleek een opname van de Geul met een laag standpunt te gebruiken. Zo komt het kenmerkende van dit rivierdal toch het best tot uiting. Dat beeld sluit ook goed aan bij de foto van het vakwerkhuis. Die twee elementen hebben we met elkaar verbonden door de topografische kaart met de getekende loop van de Geul. Op het postzegelvel zie je die loop van begin tot eind in Nederland, 36 kilometer lang. Op de postzegel staat een stukje ervan.”

Typerend voor de streek
Met de landschapsdeskundigen werd ook overlegd over de gebouwen die de ontwerpers wilden afbeelden. “Enerzijds lieten we ons leiden door wat typerend is voor de streek”, aldus Pascal. “Anderzijds wilden we het liefst vijf verschillende gebouwen laten zien. Dat is gelukt na wat heen en weer schuiven. Voor dit postzegelvel hebben we twee foto’s gebruikt uit het archief van Limburgs Landschap. De foto van de Geul is eigen werk van Henk Heijligers, die van het vakwerkhuis is door Luuk Damen gemaakt.”

Brainstormen
Bij de uitwerking van de ideeën zijn Sonja en Pascal op hun eigen wijze aan de slag gegaan. Namelijk door eerst afzonderlijk te gaan schetsen, die schetsen op tafel te leggen, te brainstormen over wat wel en wat niet werkt en dan met de beste combinaties van ideeën door te gaan. “Zo werken wij het liefst”, zegt Sonja. “Zo halen we het beste uit ons naar boven. Op die manier zijn we op het idee gekomen om de hele rivier van begin tot einde als lijn op het postzegelvel te zetten. De lijn hebben we dan met een zelfgetekende topografische kaart aangevuld, als een geabstraheerde weergave van een echte kaart. Samen hebben we ook de keuze voor de soort foto’s bepaald. We wilden een foto van de Geul zonder mensen of gebouwen, met de rivier dus in de hoofdrol. En met een lage hemel zodat het landschap er zo goed mogelijk uitkomt.”

Uitnodiging tot wandelen
Het rivierdal van de Geul heeft veel indruk op de twee ontwerpers gemaakt. “Het is er prachtig”, vertelt Pascal. “Veel natuur, kleine dorpjes. Door het heuvelachtige en bosrijke karakter verschilt het ook echt van de andere beek- en rivierdalen die we hebben bezocht. Ik wist niet dat Nederland zo leeg, zo stil kan zijn. En zo mooi. Dat hebben we geprobeerd zo veel mogelijk in het postzegelvel te laten terugkeren. Het is een prachtige streek – de postzegels nodigen mensen als het ware uit om door het rivierdal van de Geul te gaan wandelen.”

Over de ontwerpers
Haller Brun is een grafische ontwerpstudio uit Amsterdam, geleid door Sonja Haller en Pascal Brun. Beiden studeerden Visual Communication aan de Lucerne School of Art and Design. Na hun afstuderen verhuisden ze naar Nederland waar Sonja Haller werkte voor Irma Boom Office en Pascal Brun voor Thonik. In 2011 richtten zij hun eigen studio op. Zij werken voornamelijk voor internationale opdrachtgevers in de culturele sector. Studio Haller Brun combineert een Zwitserse traditie van verfijnd en precies ontwerpen met Nederlandse speelsheid en directheid voor producties met een redactionele inslag. Hun ontwerpen onderscheiden zich door heldere en eenvoudige oplossingen die zowel intelligent als gevoelig zijn.

Tot hun klanten behoren 010 publishers (Rotterdam), uitgeverij Architectura & Natura (Amsterdam), The Architecture Observer (Montreal, Canada), Stichting De Best Verzorgde Boeken (Amsterdam), Bracket Magazine (Toronto, Canada), Studio Claudy Jongstra (Spannum), Design Academy Eindhoven, uitgeverij Lecturis (Eindhoven) en uitgeverij Valiz (Amsterdam).

Haller Brun won Best Book Design Awards in 2014 en 2015, voor respectievelijk Whispers, Ulay on Ulay en Jasper Krabbé, Portraits. Voor PostNL ontwierpen Sonja Haller en Pascal Brun eerder het postzegelvel Nederland in de Bosatlas (2012).

 

Meer uit dit thema

Meer producten >

Meer producten

Soortgelijke producten >